internetfraude

Dit is de online variant van klassieke oplichting. Met mooie woorden of interessante voorstellen ontfutselt iemand geld of andere zaken van je.

Een tablet ter illustratie van internetfraude

Verdachte verkoper herkennen?

1. Dikwijls kom je in contact met de oplichter via een valse advertentie op een legitieme veilingsite zoals 2dehands, AutoScout24 of lmmoweb.

 

2. Hij of zij vraagt opvallend weinig voor het artikel.

 

3. De valse verkoper vraagt je om het afgesproken bedrag te betalen via Western Union, MoneyGram of een ander geldtransfersysteem.

 

4. Zodra je betaalt, verdwijnt hij of zij van de radar.

Valse koper herkennen?

De oplichter reageert op jouw advertentie en discussieert niét over de prijs.

Dan zijn er drie tactieken mogelijk:

1. De verdachte koper maakt het gevraagde bedrag over via een vervalste cheque van een buitenlandse bank.
De bank zet het geld op je rekening om het nadien terug te vorderen omdat de cheque vals bleek te zijn. Maar jouw artikel is al opgestuurd en zie je nooit meer terug …

 

2. De valse koper vraagt je om een bedrag voor te schieten, bijvoorbeeld de vrachtkosten om een auto naar het buitenland te transporteren. Je moet betalen via WesternUnion, Moneygram, of een gelijkaardig systeem. Vervolgens hoor je niets meer van deze persoon.

 

3. Je ontvangt een cheque met een hoger bedrag dan je vroeg voor het artikel. De valse koper zegt dat het een vergissing was en vraagt je het verschil terug te storten. De bank ziet dat het om een valse cheque gaat en vordert het geld terug. Geld én artikel kwijt!

Bij twijfel: neem het zekere voor het onzekere! Zet alle transacties stop en contacteer onmiddellijk je bank en de lokale politie wanneer je een verdacht bericht of een verdachte oproep krijgt.